Sample Paper of State Bank of Pakistan

Sample Paper of State Bank of Pakistan

YPIP Sample Paper




Sample Paper of State Bank of Pakistan Part 1
Sample Paper of State Bank of Pakistan Part 1

VERBAL

Following the passage refer to the numbered sentences in the passage. Answer the questions by choosing the best alternative using logic and organization.

There was one simple thing from my recent trip to the Thar Desert that amazed me. At night, millions of stars were clearly visible in a way they never are at home. When brilliant city lights shine into the sky, they obstruct our view of the galaxy. Scientists have given this phenomenon a name, they call it “light pollution.”

1.) Which of the following is the best version of sentence 1?

  1. As it is now.
  2. It was simply amazing in the Thar Desert during my recent trip.
  3. There was one thing from my recent trip to the Thar Desert that amazed me.
  4. I recently traveled to the Thar Desert and was amazed by one simple thing.
  5. One simple thing from my recent trip to the Thar Desert that amazed me.

Each of the following questions consists of a sentence with all or part of the sentence underlined. Following the requirements of standard written English, select (A) if the original is best; otherwise choose the best phrase from the options.

2.) No one is more happier than me that you were elected class president.

  1. more happier than me
  2. happier than I
  3. more happy like myself
  4. as happy like I am
  5. happier but me

Most people collect sports memorabilia for sentimental reasons. Some people collect them strictly to make money.

3.) What is the relationship between the two sentences?

  1. A cause & effect
  2. Contrast
  3. Repetition
  4. Statement & example
  5. Question & answer




 

What makes camels the best means of transport is not their speed. In fact they go slowly covering four to five kilometers an hour. But they can walk many hours on the burning sands of the desert. Their feet are made in such a way that walking on sand and hard rock is easy for them.

4.) What makes camels the best means of transport in a desert is their ability to

  1. walk in the sands
  2. walk for many hours
  3. carry heavy loads
  4. all of the above

QUANTITATIVE

YPIP Sample Paper

5.) A coffee shop sold 35 cups of coffee. Of these, 15 contained sugar and 12 contained milk. If 13 cups contained neither milk nor sugar, how many cups must have contained both sugar and milk?

  1. 3
  2. 5
  3. 7
  4. 8
  5. 12

6.) If 3/p = 6 and 3/q = 15 then p – q =?

  1. 1/3
  2. 2/5
  3. 3/10
  4. 5/6
  5. None of the above

GENERAL KNOWLEDGE/IQ/CURRENT AFFAIRS




7.) Which of the following lists the spending by the Pakistan government from the largest category to the smallest category?

  1. Defense, education, public order and safety, transport
  2. Social Security, defense, National Health Service, transport, public order and safety
  3. Social Security, National Health Service, education, defense, public order and safety, transport
  4. National Health Service, defense, education, Social Security, transport, public order and safety
  5. Transport, public order and safety

8.) PSDP of Planning and Development Division of Pakistan stands for:

  1. Pakistan Sustainable Development and Planning
  2. Public Sector Development Program
  3. Poverty Sector Development Project
  4. Pakistan Society for the Development of Public

 9.) If 4 x 5 = 1620, 3 x 8 = 924 then 7 x 6 =?

  1. 1740
  2. 1880
  3. 4949
  4. 4942

October, June, December, August, April

10.) If the above words were arranged in order, with what letter would the middle begin?

  1. A
  2. O
  3. D
  4. J

 11.) Briton John Gurdon and Shinya Yamanaka won the 2012 Nobel Prize for:

  1. peace
  2. economics
  3. literature
  4. medicine

12. ____________ has won the 2012 Wimbledon women’s singles title.

  1. Serena Williams
  2. Petra Kvitova
  3. Agnieszka Radwanskav
  4. Venus Williams




 

Answers: 1.) D, 2.) B, 3.) B, 4.) A, 5.) B, 6.) C, 7.) A, 8.) B, 9.) D, 10.) A, 11.) D, 12.) A

Sample Papers of State of Bank of Pakistan

Sample Papers of State of Bank of Pakistan
Sample Papers of State of Bank of Pakistan

YPIP Sample Paper

ENGLISH




Read the following passage carefully and answer questions 1 to 3.

Unfortunately, cost of printing of new notes is excessively high and unproductive, and has to be borne by the national exchequer as frequently as the fibrous currency notes become unusable. Fibrous currency also suffers from other multiple drawbacks, as listed below, owing to which several countries have replaced them.

SHORT LIFE SPAN

Useful life of paper currency notes is quite short. These soon get soaked, soiled and smeared. These are also easily worn out and deformed. In countries with humid climate, or where cash transactions outnumber other modes of financial transactions, the process of decay becomes much faster.

EASY TO COUNTERFEIT.

Counterfeiting of paper currency is comparatively easy. With the advancement in technology, it has become further easier to print fibrous forged notes. On top of it, certain situations stimulate forgery. For example, demand for counterfeited currencies increase tremendously in the wake of political turbulence across the world. For instance, after the American onslaught in Afghanistan, truckloads of counterfeited US Dollars, Afghanis, and Pak Rupees were reported to be in circulation on either side of the Pak – Afghan border.

Q1.The expenditure involved in printing new currency notes is ____________.

A. exclusive and high
B. very high and unproductive
C. unacceptable and useless
D. multi-dimensional




Q2.According to paragraph 2, paper currency notes soon get ____________.

A. rotten and disfigured
B. wet, earthen and spoilt
C. soaked, soiled and smeared
D. faulty, foamed and fumed

Q3.With new technological development, it has become ____________.

A. much simpler to print forged currency
B. not as easy to print forged notes
C. a more complicated process to go for anything new
D. essential to produce more currency notes

 

In the following questions, part of the sentence is italicized and underlined. Choose the correct alternative from the following options to correct the sentence:

Q4.When were you finished writing the report of the meeting?

A. have you finished
B. are you finishing
C. will you finish
D. do you finish

Q5.The police turning the stolen property to the owner.

A. turned up
B. turned out
C. turned over
D. turned down

Q6. I can’t start your computer. I must known the password to start it.

A. must have got to know

B. must have to known

C. must have had to know

D. must know




Q7.He passed the examination because he would work very hard.

A. was hardworking for it
B. had worked hard for it
C. worked hardly for it
D. is working hard for it

Select the correct explanation for the idiom.

Q8.Can’t judge a book by its cover

A. Cannot say that the book is interesting by looking at cover
B. Cannot judge the quality or character of someone or something just by looking at them
C. Cover-up someone or something
D. To hide something from someone

Select the correct synonym for the given word

Q9.DEDUCE

A. Conclude
B. Remove
C. Divide
D. Disperse

 

Select the correct antonym for the given word

Q10.MUTATE

A. Transform
B. Modify
C. Preserve
D. Continue

Select an answer from the following options which can be substituted for the given word/sentence.

Q11. A person having a high level of knowledge or skill in a particular subject.

A. Expert
B. Intellectual
C. Snob
D. Literate




ANALYTICAL SKILLS AND GENERAL INTELLIGENCE

Q12.) Complete the following sequence: 2, 4, 8, 16, ___

A. 40
B. 24
C. 30
D. 32

Q13.) If x = 4 then find x + x2 + x3.

A. 16
B. 24
C. 84
D. 64

Q14.) If 300 is 25% of x, then x will be 25% of

A. 300
B. 4,800
C. 1,500
D. 900

 

Q15.) The heights of students in a school are 64, 110, 125, 75 and 91 cm. Find the average height of the students.

A. 64
B. 93
C. 91
D. 125




Q16.) A young lady has Rs. 640 in the divisions of ten-rupee notes, five-rupee notes, and one-rupee notes. The quantity of notes of every group is equal. What is the quantity of notes that she has in each denomination?

A. 40
B. 50
C. 30
D. 20

Q17.) If all days in a week are alphabetically sorted in reverse order, which day would lie in the middle?

A. Thursday
B. Sunday
C. Tuesday
D. Saturday

Q18.) If 5 books cost Rs. 150, what would be the cost of 15 books?

A. Rs. 400
B. Rs. 430
C. Rs. 450
D. Rs. 460

 

GENERAL KNOWLEDGE, CURRENT AFFAIRS AND PAK ECONOMY




Q19.) The currency of Thailand is __________.

A. Baht
B. Ringgit
C. Yuan
D. Rial

Q20.) Which famous boxer died recently in June, 2016?

A. Rocky Marciano
B. Joe Louis
C. Muhammad Ali
D. Sonny Liston

Q21.) Which archaeological site is located in Sindh?

A. Harappa
B. Ranigat
C. Mehrgarh
D. Mohenjo-Daro

Q22.) The country’s three stock exchanges KSE, ISE, LSE were merged in 2015 to form _______________.

A. Country Stock Exchange
B. State Stock Exchange
C. Central Stock exchange
D. Pakistan Stock Exchange

Q23.) Khewra Salt Mine, Pakistan’s largest salt mine, is located in ___________.

A. Punjab
B. Sindh
C. Baluchistan
D. Khyber Pakhtunkhaw

Q24.) The Pakistan Army launched a country wide military operation against terrorism by the name of ______________.

A. Zarb-e-azam
B. Al-Mizan
C. Raah-e-Raast
D. Zarb-e-azb

Q25.) GDP is a monetary measure of the value of all goods and services produced in a period. GDP stands for:

A. Grand Delta Parity
B. Gross Development Power
C. Gross Domestic Product
D. General Domestic Product




ANSWERS: 1.) B  2.) C  3.) A  4.) C  5.) C 6.) D  7.) B  8.) B  9.) A 10.) C 11.) A 12.) D 13.) C 14.) B  15.) B  16.) A  17.) B  18.) C 19.) A  20.) C 21.) D  22.) D  23.) A  24.) D  25.)  C

 

One thought on “Sample Paper of State Bank of Pakistan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *