PPSC Mathematics

1. 0.003 x 0.02 = ?
a.0.06
b.0.006
c.0.0006
d.0.00006
 

2.What is the average of the numbers: 0, 0, 4, 10, 5, and 5?
a.2
b.3
c.4
d.5
 

3.What is the rate of discount if a bicycle which cost Rs.4,000 is sold for Rs.3,200?
a.14%
b.16%
c.18%
d.20%
 

4. |-4| + |4| – 4 + 4 = ?
a.0
b.2
c.4
d.8

5. What is the value of x in 3x – 15 – 6 = 0 ?
a.7
b.8
c.9
d.-9
 

6.What is the area in cm2 of the shaded region in the diagram below?

a.6
b.7
c.8
d.9
 

7.If A completes a particular work in 8 days and B the same work in 24 days. How many days will it take if they work together?
a.4
b.5
c.6
d.7
 

8.What comes next in the sequence: 1, 3, 11, 43, ____?
a.161
b.171
c.181
d.191
 

9.What is the distance travelled by a car which travelled at a speed of 80km/hr for 3 hours and 30 minutes?
a.275km
b.280km
c.285km
d.290km
 

10.In a class of 40 students 20% are girls. How many boys are there in the class?
a.26
b.28
c.30
d.32
ANSWERS: BASIC MATHEMATICS MCQs

1.D
2.C
3.D
4.D
5.A
6.A
7.C
8.B
9.B
10.D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *